Certified Art Giclee
 
De kunst van kwaliteit
 
       

Giclée kunstdruk

Giclée komt van het franse werkwoord ‘gicler’  wat stralen of vernevelen betekent. Bij deze techniek worden hoogwaardige inkten in verschillende kleurlagen aangebracht op speciaal kunstdrukpapier of canvas. 
De Giclée vind zijn oorsprong eind jaren 80 in de Verenigde Staten. Door gebruik te maken van de in 1987 geïntroduceerde Scitex IRIS 3024 printer kon men digitale bestanden via de computer  (Apple) naar deze printer sturen.

Het begin, de toekomst
Een aantal Amerikaanse kunstenaars kwam tot de ontdekking dat de IRIS uitermate geschikt was voor het vervaardigen van gelimiteerde edities . Het was uiteindelijk Jack Duganne die in 1991 de naam Giclée aan deze prints gaf. De Amerikaanse kunstwereld beschikt sindsdien over een geheel eigen naam - naast zeefdruk, ets en steenlitho - voor deze vorm van kunstdrukken. Inmiddels is de Giclée in Amerika niet meer weg te denken uit de kunstwereld. De verovering van de Europese markt is nu ook definitief begonnen. 

Het proces
Het vervaardigen van hoogwaardige Giclée kunstdrukken begint met het reproduceren van het origineel.
Hierbij wordt zo dicht mogelijk naar het origineel toegewerkt. In veel gevallen zal de kunstenaar het digitale bestand bewerken zodat deze zijn geheel eigen karakter behoudt. Na goedkeuring van de kunstenaar wordt een digitaal master bestand gemaakt. Vanuit dit master bestand wordt de gelimiteerde kunstdruk oplage vervaardigd. De Giclée wordt stuk voor stuk vervaardigd en is voorzien van een rasterloze kwaliteit.
Het vervaardigen van een enkel exemplaar neemt wel een uur in beslag. Het maken van een Certified Art Giclée™ is een ambachtelijk stukje werk en wordt doorgaans uitgevoerd door een masterprinter.

De giclée kunstdruk is een nieuw en eigentijds drukmedium dat voldoet aan de allerhoogste eisen die door kunstenaars en kunstverzamelaars aan grafieken worden gesteld. Hierdoor heeft de giclée kunstdruk een gelijkwaardige plaats veroverd tussen de meer bekende traditionele grafiek technieken als de ets, zeefdruk en steenlitho.
   
 
 
 

Home
Stichting GPE
Ledenoverzicht
Certified Art Giclée
Copyright
Alg. Voorwaarden
Contact